4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası

İşyerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini önceliğe ya da dikkate almadan yürütülen işler hem manevi anlamda insanlık adına hem de maddi birçok kayba yol açmakta, devamında ülkelerin kalkınma stratejilerine de engel olmaktadır. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütünün kardeş organizasyonu olan Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Office / ILO) her yıl 28 Nisan tarihini İş Sağlığı ve Güvenliği günü; devamında da ÇŞGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) 4 -10 Mayıs tarihleri arasındaki haftayı etkinlikler düzenlenmesi amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği haftası ilan edilmiştir.

Ülkemizde mevzuata uyum konusunda ilerlemeler kaydedilmiş, fakat uygulamalarda eksikler devam etmektedir.

ISG haftasında çeşitli kurumlarda konferanslar, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının düzenlediği çeşitli etkinliklerle farkındalığın, bilginin ve katılımın arttırılması hedeflenmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği sosyal adaletin sağlanması konusunda da bir araçtır. 6331 sayılı kanunun küçük, büyük, kamu kuruluşu demeden çalışan tüm işçilerin asgari düzeyde sağlık ve güvenliğinin sağlanması hedeflenmiştir. İşçilerin sağlık ve güvenliği yöneticilerin keyfi uygulamalarına bırakılmamalı, daha sıkı tedbirlere adım atmak veya tedbirleri geliştirmek yerine yasaların uygulamasını sürekli ertelemek veya denetlememek zaten işverenlerin zoraki uyguladığı, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin tavsiyeden ve uygulanamaz durumda olan “Bakanlığa bildirim”den başka yetkisinin olmadığı bu sistemi daha da çalışmaz bir hale getirmektedir.

Çalışanların dolayısı ile toplumun ruh ve beden sağlığının ve yaşam kalitesinin, çalışma koşullarıyla doğrudan etkileşimleri bulunmaktadır. Birçok çalışan işyerine geldiği düzeyde sağlam ve sağlıklı veya moral gücü yerinde olarak evine dönememekte, işten çıkarılma korkusu ile uygun olmayan çalışma koşullarını kabul etmeye mecbur bırakılmaktadır.

Sosyal adalet ve toplumsal barışın sağlanmasında İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatlarının etkin uygulanması destekleyici noktalardan biridir. Sosyal barışın yüksek olduğu gelişmiş ülkelere bakarak bu ülkelerdeki İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarının ciddiyeti göz önüne alındığında, uygulamaların daha üst segmentlere çıkarılmasının gerekliliği açıkça görülmektedir.

Kaynaklar:

  1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı.
  2. Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Office / ILO)
Tanıtımlar
Künye
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ ADINA SAHİBİ
Ziya Haktan Karadeniz
SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Evrim Aksoy
BÜLTEN YAYIN KOMİSYONU SORUMLU YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
Burcu Başpişirici
YAYINA HAZIRLAYAN
Orhan Bilikvar
YAYIN TARİHİ
5 ARALIK 2024
YÖNETİM YERİ
MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Cad. No: 40 K: M2 Bayraklı - İZMİR
Tel: (232) 462 33 33
Faks: (232) 486 20 60
www.mmo.org.tr/izmir
Yerel Süreli Yayın
MMO İzmir Şube yayın organı MMO üyelerine ücretsiz gönderilir.
Gönderilen yazıların yayınlanıp
yayınlanmamasına, TMMOB Makina
Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Yönetim Kurulu karar verir.
Yayımlanan yazılardaki sorumluluk
yazarlarına ilan ve reklamlardaki sorumluluk ilanı veren kişi veya kuruluşa aittir.
Bülten’e gönderilen çeviri yazıların kaynağı mutlaka belirtilir. Gönderilen yazılar, yazarlarına geri verilmez.
Bu web sitesi çerez kullanmaktadır
Sitemizin çalışması için gerekli olan çerezleri kullanıyoruz. Siteyi kullanmaya devam ederek bunları kabul etmiş olursunuz.
Bizi Takip Edin
MMO İZMİR
MMO
TMMOB