İSG TBTs Toolbox Talks Eğitimi

Makina Mühendisi- A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

İSG  İşçi Sağlığı  ve  İş Güvenliği  Eğitimlerinden ;  TBTs Eğitimi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSG) sistemlerinde personel eğitimi, kritik bir süreçtir ve asla ihmal edilmemelidir. Bu eğitimler, çalışanların görevlerini daha verimli yerine getirmelerini sağlamak, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek ve aynı zamanda kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenir.

Eğitim süreci, çalışanların düşünce, davranış, mesleki bilgi ve alışkanlıklarını geliştirmeyi hedefler. Bunun sonucunda, çalışanlar hem bireysel olarak hem de işyeri genelinde önemli faydalar elde eder. Ayrıca, bu eğitimler işveren-çalışan ilişkilerini güçlendirir, iletişimi artırır ve işletmeye olan katkıyı maksimize eder. Eğitimler, sorun çözme ve karar verme becerilerini geliştirerek üretim ve yönetim maliyetlerini düşürmede de etkili olabilir.

İşyerlerinde Personel Eğitimleri türleri nelerdir? 

Personel eğitimleri, firma içinde ve firma dışında düzenlenebilen, ana eğitim kategorilerdir. Firma içi eğitimler arasında İş Başı Eğitimleri, Oryantasyon Eğitimleri, Temel Eğitimler, Noktasal Eğitimler ve TBT (Toolbox Talks) gibi eğitimler yer alır.

Bu yazıda, firma içi eğitimlerden biri olan TBT (TBT-Toolbox Talks) İş Başında İş Güvenliği Konuşmaları eğitiminin önemi, uygulanışı ele alınmış ve bir örnek verilmiştir.

Eğitim Süreci nedir?

İş yerlerinde üretim süreçlerinde çalışan işçiler, üretim proseslerini ve İSG İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğini genellikle ihtiyaçları doğrultusunda öğrenirler. Çalışanların öğrenme süreci, gereksinim duyma ile başlar. İlgi ve isteğe paralel olarak öğrenme ihtiyacı giderilir. Çalışan personel öğrenir, tecrübe edinir ve sonra da verimli çalışır. Personel Eğitimleri çok önemli, ihmale gelmeyen bir süreç olduğu için tekrar edilmelidir.

Eğitim Sürecini, ihtiyaçların planlanması sonrası şöyle özetlenebilir; 1. Resim;

İş yerinde Öğrenme kaynakları mevcutsa (kitap, eğitim materyali, eğitici vb. kaynaklar) varsa, öğrenmenin tamamlanması için hiçbir engel kalmaz. Eğitim, öğretim süreci başlar.

Bundan sonra yapılacaklar sadece “öğrenmeyi kolaylaştırmak” içindir. Zaten bu nedenle yetişkin eğitiminde rol alan eğiticiler içingetirilen en kapsamlı tanım “kolaylaştırıcı” olmalıdır. Eğitim ortamını olumlu hale çevirmek, uygun eğitim tekniklerini kullanmak, eğitim de aktarılan bilgilerin ve eğitim materyallerinin daha kolay anlaşılmasını sağlamak için ayrıca açıklama yapmak ve böylece yapılacak her faaliyette sadece öğrenmeye yardım etmek hedefine sahip olmalıdır. Bu çerçevede çalışanların İSG Eğitimlerine ve Mesleki Eğitimlere gereksinim duymaları çok önemlidir ve eğitimin olmazsa olmaz şartıdır.

“Yetişkinler, İhtiyaç Duyduğunda Öğrenir” ilkesi olmazsa olmaz temel ilkedir. Bu nedenle iş yerlerinde verilecek eğitimlerde, “çalışanların istediği bir konuyu” eğitim konusu olarak seçmek her zaman önem arz eder. Çalışan Personel eğitiminin yukarıda açıklanan temel özellikleri de dahil olmak üzere bütün ilkelerini sıralayacak olursak;

  • Çalışanlar “ihtiyaç duyduklarında” öğrenir, eğitim ile konusu arasında bir bağ olmalıdır,
  • Eğitimin içeriğinin belirlenmesinde katılımcıların görüşleri alınır,
  • Çalışanlar, “öğrenmeye hazır olduklarında” öğrenir.
  • Çalışanlar hemen ya da kısa sürece uygulayabileceği bilgi ve becerileri öğrenmek ister,
  • Öğrenme sürecine etkin bir şekilde katılmak ister,
  • Eğitim sürecinde kendi bilgi ve tecrübesine dayalı olarak görüşlerini açıklamak ister,
  • Yetişkinlerin dikkat toplama süresi daha kısa olduğundan ve zamanları değerli olduğundan düzenlenen eğitim olabildiğince kısa olmalıdır, eğitimde çeşitlilik sağlayarak dikkatin devamı sağlanmalıdır.
  • Belki de en önemli ilkelerden biri de yetişkinler “grup etkileşimden” hoşlanırlar.
  • Bu nedenle eğitim ortamının düzeni, ortama göre “U” düzeni yerine “O” düzeni şeklinde olması önerilmektedir.

TBTs. Tool Box Talks, Eğitimleri Nedir?

İş Başında yapılan, İSG, İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ konuşmaları, istenilen zamanda, Kısa süreli, katılımcı işçilerin fikirlerinin de alındığı, kayıt altına alınan toplu eğitimlerdir. Belirli bir sağlık ve güvenlik konularını tartışmak üzere inşaat şantiyelerinde, fabrikalarda, iş sahalarında gerçekleştirilen kısa süreli (15-20 dk.), resmi olmayan bir toplantı türüdür. Genellikle iş gününün başında yapılan bu toplantılar, bir yönetici, güvenlik temsilcisi veya ekip lideri tarafından yönetilir.

Toolbox Talk’un Temel Amacı çalışanları işleriyle ilgili potansiyel tehlikeler ve güvenlik uygulamaları konusunda işyerinde, işin başında bilgilendirmek ve eğitmektir. Amaç, herkesin güvenli bir şekilde nasıl çalışacağını anlamasını ve kazaların önlenebilmesini sağlamaktır.  

2. Resim: Toplu halde yapılan TBT. Eğitimi Fotoğrafı;

  • TBTs  Toolbox – İşbaşı konuşmalarında; İşin risklerinin, olabilecek tüm olumsuzlukların sesli olarak düşünüldüğü, katılımcıların tümünün fikrinin alındığı ve olumsuzluklara karşı çözümlerin üretilip anlatıldığı, bilginin, işin aktarıldığı, öğretildiği kısa süreli  toplantılardır.
  • TBTs  Toolbox EĞİTİMİ; İş başında, bölüm amirlerinin işçiler ile birlikte yaptıkları İSG / iş toplantılardır, işçilerin  bir işi «İlk Defada Doğru» yapmaları için söz konusu eğitimler yapılmaktadır.
  • Güvenlik brifingleri, başlangıç ​​öncesi veya “5 güvenlik konuşması” olarak da bilinen Toolbox konuşmaları, ideal olarak konuşma tonundadır ve çalışanların görevleriyle ilişkili sağlık ve güvenlik riskleri konusunda farkındalıklarını tartışmaları için yaklaşık 10-15 dakika süren ve her iş sektöründe kullanılabilecek bir tekniktir.
  • İşçinin iş kazası yapmaması için, işyerinde organize edilen “kısa süreli” ve işçinin fikirlerine, dileklerine de imkan verilen eğitim amaçlı toplantılardır,
  • TBT Eğitimi, mutlaka kayıt altına alınır, Eğitimde herkesin katılımı ve disiplin önemlidir.

İŞ BAŞI İSGi KONUŞMALARI (TOOLBOX TALKS) No:1  (Örnek- 4 Adımda İş Güvenliği)

İŞ GÜVENLİĞİNİN ANLAMI NEDİR?

1. İş Güvenliği: İşinizi tümüyle anlamanızdır. Atacağınız her adımı bilmenizdir. Hatalarınızın kendinize ve şirketinize pahalıya mal olacağının farkına varmanızdır.

2. İş Güvenliği: Doğru kararı vermenizdir. Şansa asla güvenmemenizdir. Beklenmeyen durumlarla başa çıkmak için hazırlıklı olmanızdır. Rutin faaliyetlerinizi gerçekleştirirken uyanık olmanızdır.

3. İş Güvenliği: Kendi refahınız için size bağlı ailenizi, kendinizi ve sizi istihdam eden şirketinizi dikkate almanızdır.

4. İş Güvenliği: İşinizi yaparken her dakika şirketiniz tarafından konulan iş güvenliği kurallarını hatırlamanız ve uygulamanızdır.

Unutmayın !

Tek bir hata, tek bir risk dahi “asla  geri alamayacağınız bir kaza” anlamına gelebilir.

Kaynaklar

Worksafe BC Toolbox Meetings- Portable Ladder Safety.
http://groups.yahoo.com/group/riskyonetimi/
https://isgkb.kku.edu.tr/Idari/Sayfa/Index
http://www.toolboxtopics.com/
www.osha.gov/publication….

Tanıtımlar
Künye
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ ADINA SAHİBİ
Ziya Haktan Karadeniz
SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Evrim Aksoy
BÜLTEN YAYIN KOMİSYONU SORUMLU YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
Burcu Başpişirici
YAYINA HAZIRLAYAN
Orhan Bilikvar
YAYIN TARİHİ
3 OCAK 2025
YÖNETİM YERİ
MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Cad. No: 40 K: M2 Bayraklı - İZMİR
Tel: (232) 462 33 33
Faks: (232) 486 20 60
www.mmo.org.tr/izmir
Yerel Süreli Yayın
MMO İzmir Şube yayın organı MMO üyelerine ücretsiz gönderilir.
Gönderilen yazıların yayınlanıp
yayınlanmamasına, TMMOB Makina
Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Yönetim Kurulu karar verir.
Yayımlanan yazılardaki sorumluluk
yazarlarına ilan ve reklamlardaki sorumluluk ilanı veren kişi veya kuruluşa aittir.
Bülten’e gönderilen çeviri yazıların kaynağı mutlaka belirtilir. Gönderilen yazılar, yazarlarına geri verilmez.
Bu web sitesi çerez kullanmaktadır
Sitemizin çalışması için gerekli olan çerezleri kullanıyoruz. Siteyi kullanmaya devam ederek bunları kabul etmiş olursunuz.
Bizi Takip Edin
MMO İZMİR
MMO
TMMOB