
Uranüs’ü yanlış tanımışız
Uranüs’ü yanlış tanımışız: Gezegende ve uydularında yaşamı destekleyecek koşullar mevcut olabilir Güneş’e en yakın 7. gezegen olan ve 5’i büyük 28 uydusu bulunan Uranüs’ün, bilim […]
Uranüs’ü yanlış tanımışız: Gezegende ve uydularında yaşamı destekleyecek koşullar mevcut olabilir Güneş’e en yakın 7. gezegen olan ve 5’i büyük 28 uydusu bulunan Uranüs’ün, bilim […]
Geçtiğimiz gün Nvidia başta olmak üzere çoğu ABD teknoloji hissesinin düşmesine neden olan Çin merkezli yapay zeka Deepseek neden bu kadar büyük bir gürültü kopardı? […]
Antik Mısırlılar yeni yılı; ziyafetler düzenlemek, hediyeler vermek ve tanrıların heykellerini güneşe çıkarmak gibi çeşitli şekillerde kutluyordu. Bugün insanlar yeni yılı partiler, havai fişek gösterileri […]
Aitana Lopez isimli yapay zekayla oluşturulmuş manken ve influencer, marka anlaşmaları ve sponsorluklar ile kendisini yaratan kişilere ayda binlerce dolar kazandırıyor. Aitana bir yıl önce […]
Bizler; yükseklerde çalışmak için işçilerin güvenliğini sağlamak ve işlerini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli makineler ve ekipmanlar kullanırız. Bunları genellikle işin türüne, çalışma ortamına ve yüksekliğe göre seçeriz. Bu makinelerden bazıları; sepetli vinçler, sütunlu çalışma platformları, asılı erişim donanımları, asansörlü platformlar, Telehandler, Sabit merdivenler, iskeleler ve boom lift veya manlift gibi adlandırmalar ilefarklı çalışma yüksekliği, manevra kabiliyeti ve güvenlik özellikleri bulunduğundan, işin gereksinimlerine göre yüksekte çalışmalarda kullanılan makinelerdir.
Manlift; genel anlamda havadaki bir çalışma bölgesine erişmek üzere personelle birlikte aletlerini ve malzemelerini kaldırmak amacıyla tasarlanmıştır. Kullanım alanı açısından daha çok İnşaat ve bakım işleri için kullanılan yükseltici araçlardır.
İşte Manliftlerin Tarihine dair önemli başlıklar;
İnsanlık; İlk çağlardan itibaren yüksek yerlere ulaşmak için en temel araçlardan biri olan ahşap, bambu ve taş gibi malzemelerle yapılan merdivenleri kullanmıştır. Merdivenler özellikle tapınak, kale ve binaların inşasında önemli bir araç olmuştur. Antik Mısır, Babil, Yunan ve Roma uygarlıkları gibi eski medeniyetler, büyük yapıların inşasında iskeleleri kullanmıştır. Ahşap veya bambu çubuklarla oluşturulan bu iskeleler, işçilerin yüksek yerlerde çalışmasını sağlamıştır. Antik Mısır’da piramitlerin inşasında kullanılan ahşap iskele sistemleri, tarihin ilk büyük ölçekli inşaat ekipmanları arasında sayılabilir.
Tarih boyunca yüksekte çalışma için kullanılan makineler, güvenlik, verimlilik ve mühendislik anlamında sürekli gelişmiştir. Günümüzdeki modern platformların, vinçlerin ve asansörlerin temelini oluşturan bu ilkel makineler, insanlık tarihinde yüksek yapıların yapılmasında büyük rol oynamıştır.
19. yüzyılda endüstri devrimiyle birlikte inşaat makineleri gelişmeye başlamış ve demir veya çelikten yapılan yürüyen platformlar ve şaryo sistemleri kullanılmaya başlanmıştır. Fabrika ve büyük binaların inşasında sıkça görülen bu sistemler, özellikle çelik yapılarda yüksek çalışma olanakları sağlamıştır.
Sanayi Devrimi sonrası dönemde, özellikle sanayi tesislerinde ve kömür madenlerinde makinelerle çalışan yükseltici platformlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistemler, madenlerde çalışan işçilerin derin madenlerde güvenle çalışmalarına olanak tanımıştır.
Manliftlerin ilk prototipleri 1920’lerde ortaya çıkmaya başlamıştır, o dönemde işçiler yüksek yerlere ulaşmak için manliftlerin için en basit mekanik sistemleri kullanıyorlardı.
1939 – 1945 İkinci Dünya Savaşında birçok makine de olduğu gibi manliftlerde de yenilik ve gelişmeler yaşanmıştır. Savaş sırasında, yüksek yapılar ve askeri tesislerde çalışmak için daha etkili ve taşınabilir yükseltici sistemler geliştirilmesi ihtiyacı doğdu. Bu dönemde, manlift tasarımları daha yaygın hale geldi.
Olağanüstü yıkıcı bu savaş sonrasında, inşaat ve sanayi sektörlerinde manlift kullanımı hızla arttı. Üreticiler, farklı yüksekliklerde ve kapasitede manliftler tasarlamaya başladı.
İlk manlift (diğer adıyla boom lift veya personel yükseltici platform) 1950’lerin sonunda Amerikalı mucit John L. Grove tarafından geliştirilmiştir.
John L. Grove, daha sonra bu tür makineler üretmek için kendi adının baş harflerinden oluşan; JLG Industries şirketini kurdu ve endüstrinin en bilinen manlift üreticilerinden biri oldu.
1969 yılında JLG Industries, ilk hidrolik bomlu manliftini (JLG Model 1) piyasaya sundu ve bu, inşaat, bakım ve endüstriyel alanlarda işçilerin yüksek yerlerde güvenli bir şekilde çalışabilmelerine imkân tanıdı. John L. Grove ‘un geliştirdiği manlift teknolojisi, endüstriyel devrim sonrası yükselen inşaat sektörünün bir parçası olarak büyük bir etki yarattı. Yüksek binaların inşasında ve bakımında kullanılan manliftler, iş güvenliğini artırarak, işçi yaralanmalarını azalttı.
1980 sonrasında Elektronik ve hidrolik sistemlerin gelişimi, manliftlerin daha güvenli, verimli ve kullanımı kolay hale gelmesini sağladı. Uzaktan kontrol sistemleri ve otomatik güvenlik özellikleri gibi yenilikler eklendi.
Manliftler, günümüzde inşaat, bakım, temizlik ve benzeri birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. İhtiyaçlara bağlı olarak, çeşitli tipleri ve boyutları mevcuttur. Modern manliftler, daha çevre dostu motorlar ve daha gelişmiş güvenlik sistemleri ile donatılmıştır. Ayrıca, telematik sistemler sayesinde uzaktan izleme ve yönetim imkânı sağlanmaktadır.
Yükseklere ulaşmanın en güvenli yolu, sağlam bir destekle yükselmektir.
https://intweb.tse.org.tr/standard/standard
https://www.dlsupplyrental.com/jlg-celebrates-50-years-since-introducing-worlds-first-boom-lift