25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü

  • 1 Ocak 2022- 23 Kasım 2022 de Erkekler, 326 günde 296 kadını öldürdü, 715 kadın yaralandı [1].
  • 2024’ün ilk 9 ayında erkekler tarafından 295 kadın öldürüldü
  • 2024’ün ilk 9 ayında 184 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu, 2024 yılı daha bitmeden 479 kadın daha yaşamdan koparıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, “dünyada her 11 dakikada bir, bir kadın veya kız çocuğu partneri veya aile üyesi tarafından öldürülüyor” dedi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü; 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile ilan edilmiştir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, ayrımcılığa, kadınları, kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı kadınların eylem günü tam da bu gündür. Kadına yönelik şiddet evrensel bir sorundur, sosyokültürel yapıya ve zamana göre değişiklik gösterebilmektedir. Biz kadınlar bu sorunun sadece, taciz, tecavüz sorunu olmadığını aynı zamanda örgütlü, ideolojik bir kötülük sorunu olduğunu biliyoruz. Yeryüzünde kadınlara karşı adı konulmamış bir savaş yürütülüyor. Katlediliyoruz, emeğimiz yok sayılıyor.

BM’nin 1993 yılında kabul ettiği Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi Bildirgesinde; kadına yönelik şiddet “cinsiyete dayalı olarak gerçekleşen, kadınlarda, fiziksel, cinsel, psikolojik, herhangi bir zarar ve üzüntü sonucunu doğuran veya bu sonucu doğurmaya yönelik özel veya kamu yaşamında gerçekleşebilen her türlü davranış, tehdit, baskı veya özgürlüğün keyfi olarak engellenmesidir” şeklinde tanımlanmaktadır (CEDAW: 1993).

Aile içi kadına yönelik şiddetle ilgili olarak, Anayasa’nın 41. Maddesi son derece açıktır. Bu madde “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar” şeklinde ifade edilmektedir (T.C. Anayasası: md 41). Bunun yanı sıra, ülkemizde 2012 yılında kabul edilen 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un ilk maddesinde, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir (6284 Sayılı Kanun: md.1/I). Türkiye 1986 yılında Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW)’ı imzaladı. Bu sözleşme BM bünyesinde yer alan yedi temel insan hakları sözleşmesinden biridir. Kadına yönelik yapısal ve kişisel şiddetle mücadelede anahtar bir belge olan CEDAW, bildiri ve önergelerden farklı olarak, sözleşmeyi onaylayan ve imzalayan bütün ülkeler için bağlayıcıdır ve uygulanmak zorundadır.

Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yazılmış en kapsamlı uluslararası metin olan İstanbul Sözleşmesi ise bütüncül politika ve koordinasyon sayesinde şiddete maruz kalan kadınların haklarının alınan tüm tedbirlerin merkezinde yer almasını sağlamayı hedefler. Ülkemizin 2011 yılında ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi hiçbir zaman tam anlamıyla uygulanmadı. 20 Mart 2021’de sözleşmeden imzasını çekme kararı alarak sözleşmenin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınlara yönelik şiddeti önleme amaçlarını paylaşmadığını beyan etmiş oldu. Çekilme kararı tanınmamalı uygulayıcılar tarafından koşulsuz şartsız uygulanmalıdır. Bütün bu kararlar ancak somut kazanımlara dönüştükleri ölçüde anlam kazanacak, değer ifade edeceklerdir.

Yitirdiklerimizin yasını tuttuğumuz şu günlerde bir yandan da kayıp kadınların ve çocukların iyilik hallerinden endişe duymaktayız.

“Çocuklarımızın, bu yoz ve zalim sistemde yetişmesine izin vermeyeceğiz. Bu sisteme karşı savaşmak zorundayız. Ben kendi adıma her şeyimi vermeye hazırım; gerekirse hayatımı da” (Patria Mercedes Mirabel 1924)

Kaynaklar:

CEİD yayınları: 1 kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizması: izleme modeli

https://ceidizler.ceid.org.tr/dosya/Siddet-Toplumsal-Cinsiyet-Esitligi.pdf

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/210969

https://www.morcati.org.tr/attachments/article/466/kadina-yonelik-siddet-degerlendirme-raporu

https://www.evrensel.net/haber/531159/deu-kadin-calismalari-toplulugu

https://morcati.org.tr


[1] (https://bianet.org/haber)

Tanıtımlar
Künye
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ ADINA SAHİBİ
Ziya Haktan Karadeniz
SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Evrim Aksoy
BÜLTEN YAYIN KOMİSYONU SORUMLU YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
Burcu Başpişirici
YAYINA HAZIRLAYAN
Orhan Bilikvar
YAYIN TARİHİ
5 KASIM 2024
YÖNETİM YERİ
MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Cad. No: 40 K: M2 Bayraklı - İZMİR
Tel: (232) 462 33 33
Faks: (232) 486 20 60
www.mmo.org.tr/izmir
Yerel Süreli Yayın
MMO İzmir Şube yayın organı MMO üyelerine ücretsiz gönderilir.
Gönderilen yazıların yayınlanıp
yayınlanmamasına, TMMOB Makina
Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Yönetim Kurulu karar verir.
Yayımlanan yazılardaki sorumluluk
yazarlarına ilan ve reklamlardaki sorumluluk ilanı veren kişi veya kuruluşa aittir.
Bülten’e gönderilen çeviri yazıların kaynağı mutlaka belirtilir. Gönderilen yazılar, yazarlarına geri verilmez.
Bu web sitesi çerez kullanmaktadır
Sitemizin çalışması için gerekli olan çerezleri kullanıyoruz. Siteyi kullanmaya devam ederek bunları kabul etmiş olursunuz.
Bizi Takip Edin
MMO İZMİR
MMO
TMMOB