ChatGPT’yi sadece metin bazlı kullanarak bile pek çok şey yapabiliyoruz. Ancak hiç 20 dakikalık bir YouTube videosunun özetini saniyeler içinde çıkarttırmayı denediniz mi? Hem de sadece videonun YouTube adresini girerek. Peki ya yatırım yapmayı düşündüğünüz bir hisse senedinin gelecekteki fiyatını detaylı matematiksel modeller kullanarak tahmin ettirmeyi… Ya da istediğiniz bir konuyu dakikalar içinde animasyonlar, gerçek görüntüler, metin seslendirmesi ve fon müziği içeren bir videoya dönüştürmeyi… Ve bunların hepsini yalnızca sözlü komutlarla yapabilmek… Bunları hiç denemiş miydiniz?
ChatGPT hayatımıza gireli neredeyse iki yıl oldu. İş dünyasında ve günlük yaşamda yarattığı etki düşünüldüğünde, iki yıldan çok daha uzun bir süredir hayatımızdaymış gibi hissettiriyor. Ücretli versiyonuna ek olarak, en başından beri herkesin kullanımına açık olarak sunulan ücretsiz versiyonu ile de böylesine etkili bir büyük dil modeli olması, O’nun ve OpenAI’ın isminin bilişim tarihine “öncü” olarak yazılmasını sağladı.
İlk çıkan ücretsiz model GPT-3.5, sonrasında kısıtlı kullanıma açılan GPT-4o ve sonrasında GPT-3.5’un tamamen yerini alan GPT-4o mini ile özellikle metin bazında bir yapay zekadan bekleyeceğimiz birçok işi yapabilir hale geldik. Uzun yazılar yazdırmak, uzun yazıları özetletmek, neredeyse bütün dillerde çift yönlü tercüme yaptırmak, sunum hazırlatmak, hukuki, akademik, kurumsal ya da bürokratik üsluplar gibi birçok farklı üslupta yazılar hatta makaleler yazdırmak, eğitim dünyasında sınavlar ve ödevler hazırlatmak ve hatta bu sınav ve ödevleri çözdürmek, okutmak… Bunlar, sadece metinle iletişim kısmı ile yapabilir hale geldiğimiz işlerin yalnızca küçük bir kısmı.
“Metinle iletişim” kısmının verimi ve gelişen modellerle giderek artan performansı o kadar devrimseldi ki ChatGPT’nin başlangıçta yalnızca ücretli versiyonunda sunulan, daha sonra GPT-4o’nun lansmanı ile ücretsiz versiyonunda da “kısıtlı erişim” verilen çok önemli bir özelliği gözlerden kaçtı; GPT’ler…
Başlangıçta bu özellikler yalnızca ücretli versiyonda sunulan; “Plug-in”ler yani “Eklentiler” adıyla karşımıza çıkmıştı. Bu eklentiler, OpenAI dışındaki şirketlerin ya da kişilerin geliştirdiği, yani 3. parti uygulaması diyebileceğimiz çok çeşitli yapay zeka uygulamalarıydı. Çoğu, bu hizmeti zaten uzun zamandır kendi web siteleri ya da uygulamaları vasıtasıyla veriyordu. Fakat ChatGPT’nin popüler olmasıyla birlikte, bu uygulamalar ChatGPT ile işbirliği yaparak kendi ChatGPT eklentilerini geliştirdiler. Hizmet ve fonksiyon aynıydı fakat artık bu eklentileri, ChatGPT gibi bir arayüz sayesinde yalnızca sözlü komutlarla kullanabilir hale geldik.
İşte ilk olarak “Plug-in” adıyla çıkan bu eklentiler, daha sonra format değiştirdi ve GPT adını aldı. Fonksiyon ve kullanım olarak hemen hemen aynı olmalarına rağmen önemli bir fark vardı; eklentileri genellikle yazılım firmaları geliştiriyordu, GPT’ler ise tamamen sözlü komutlarla geliştirilebildiği için artık herkes kendi GPT’sini geliştirebilir hale gelmişti. Bu yüzden geliştirici sayısı ve ona paralel GPT adedi katlanarak arttı. Bu dönüşüm, akıllı telefonları yalnızca telefon olarak kullanmak ile onları, içindeki tüm uygulamalar ile kullanmaya benzer bir fark yarattı. Telefonlardaki tüm uygulamalar, onları nasıl hayatımızın her alanında kullanabileceğimiz bir cihaza dönüştürdüyse bu GPT’ler de ChatGPT’nin kullanılabileceği alanları katlayarak arttırdı.
Bazı somut örnekler vermek gerekirse; tıpkı iPhone’lardaki App Store gibi ChatGPT’de de tüm bu GPT’lere ulaşabilmeniz için bir GPT Store menüsü bulunuyor. Burada tüm GPT’leri konularına göre ayrılmış ve en çok tercih edilenler önceliklendirilmiş şekilde bulabiliyorsunuz. Ya da arama kutusuna sadece isminin birkaç harfini girerek de ulaşabiliyorsunuz. Aynı Netflix’te dizi arar gibi. Çok kullanışlı bazı GPT’lere değinecek olursak; mesela arama kutusuna yalnızca “YouTube” yazarak YouTube’daki videoların özetini çıkartan birçok farklı GPT’ye ulaşabilirsiniz. Bu GPT’lerin sohbet penceresine istediğiniz YouTube videosunun yalnızca adresini yazarak saniyeler içerisinde özetini alabilirsiniz. Smart Slides isimli bir GPT’yi kullanarak yalnızca istediğiniz konuyu ve slayt adedini girip, o konuyu anlatan hem metin hem harika görseller içeren tamamen bitmiş, hazır bir PowerPoint sunumunu yine saniyeler içerisinde indirebilirsiniz. Daha neler yok ki; Finance Wizard GPT’si ile istediğiniz hisse senedinin istediğiniz gelecek tarihli tahmini fiyatını öğrenebilirsiniz. Visla Video Maker ile yalnızca konu girip istediğiniz konuda hem sesli anlatımlı hem bol animasyonlu hem de fon müzikli hazır bitmiş bir videoyu yine saniyeler içerisinde indirebilirsiniz. Kod yazmayla ilgiliyseniz Grimoire tam size göre. İstediğiniz kodu yazdırabilir, kodunuzu denetlettirebilir, geliştirebilir hatta basit oyunlar dahi yaptırabilirsiniz. Ve hepsi yalnızca sözlü komutlar kullanarak!
GPT’ler ilk tanıtıldığında OpenAI, bunların GPT Store’da geliştiricileri tarafından ücretli olarak da sunulabileceğini duyurmuştu fakat işin bu kısmı henüz gerçekleşmedi. GPT’lere ChatGPT üzerinden erişim şu an için hâlâ ücretsiz. Bazıları, hizmet vermek için kendi sayfasına yönlendirip orada daha gelişmiş hizmetler için ekstra ücretli üyelik talep edebiliyor fakat ChatGPT üzerinden sundukları ücretsiz kullanım da oldukça yeterli. Ücretli hale gelirlerse tahminen tıpkı akıllı telefonlardakine benzer bir süreç izleriz. Gelir getireceği için rekabet iyice artar, bir kısmı ücretli hale gelir fakat kullanıcıların buna ücret ödemeye ikna olması için tahminen yine kaliteleri de aynı oranda artacaktır. Hep birlikte bekleyip göreceğiz. GPT’leri geliştirme sürecinin herkese açık olması, dahası bu GPT’lerin yalnızca sözlü komutlar kullanarak yani hiç kod yazmadan geliştirilebilir olması, insanoğlunun geliştirdiği en büyük yapay zekalardan biri olan ChatGPT’nin şimdi insanlığın kolektif zekâsı ile işbirliği yapması demek olacak. Bunu, makine zekâsı ile kolektif insan zekâsının büyük ortaklığı olarak da adlandırabiliriz. OpenAI’ın ChatGPT’nin geliştirilmesine hâlihazırda harcadığı milyarlarca dolarlık yatırımlara ek olarak yine kendi bünyesinde böyle uygulamaların geliştirilmesine olanak tanıması, ChatGPT’nin yaşamımızdaki etki alanını üstel bir şekilde arttırmaya devam edecektir. Heyecan verici bir süreç bizi bekliyor…
BÜLTEN YAYIN KOMİSYONU SORUMLU YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
Burcu Başpişirici
YAYINA HAZIRLAYAN
Orhan Bilikvar
YAYIN TARİHİ
5 KASIM 2024
YÖNETİM YERİ
MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Cad. No: 40 K: M2 Bayraklı - İZMİR Tel: (232) 462 33 33 Faks: (232) 486 20 60 www.mmo.org.tr/izmir
Yerel Süreli Yayın
MMO İzmir Şube yayın organı MMO üyelerine ücretsiz gönderilir. Gönderilen yazıların yayınlanıp yayınlanmamasına, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu karar verir. Yayımlanan yazılardaki sorumluluk yazarlarına ilan ve reklamlardaki sorumluluk ilanı veren kişi veya kuruluşa aittir. Bülten’e gönderilen çeviri yazıların kaynağı mutlaka belirtilir. Gönderilen yazılar, yazarlarına geri verilmez.
Bu web sitesi çerez kullanmaktadır
Sitemizin çalışması için gerekli olan çerezleri kullanıyoruz. Siteyi kullanmaya devam ederek bunları kabul etmiş olursunuz.