
Uranüs’ü yanlış tanımışız
Uranüs’ü yanlış tanımışız: Gezegende ve uydularında yaşamı destekleyecek koşullar mevcut olabilir Güneş’e en yakın 7. gezegen olan ve 5’i büyük 28 uydusu bulunan Uranüs’ün, bilim […]
Uranüs’ü yanlış tanımışız: Gezegende ve uydularında yaşamı destekleyecek koşullar mevcut olabilir Güneş’e en yakın 7. gezegen olan ve 5’i büyük 28 uydusu bulunan Uranüs’ün, bilim […]
Geçtiğimiz gün Nvidia başta olmak üzere çoğu ABD teknoloji hissesinin düşmesine neden olan Çin merkezli yapay zeka Deepseek neden bu kadar büyük bir gürültü kopardı? […]
Antik Mısırlılar yeni yılı; ziyafetler düzenlemek, hediyeler vermek ve tanrıların heykellerini güneşe çıkarmak gibi çeşitli şekillerde kutluyordu. Bugün insanlar yeni yılı partiler, havai fişek gösterileri […]
Aitana Lopez isimli yapay zekayla oluşturulmuş manken ve influencer, marka anlaşmaları ve sponsorluklar ile kendisini yaratan kişilere ayda binlerce dolar kazandırıyor. Aitana bir yıl önce […]
İzmir’in Torbalı ilçesinde sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmalarında gelişmiş mühendisliğe sahip bir yapı bulundu.
Kazı alanında bulunan “çok iyi korunmuş durumdaki” 400 metrekarelik binanın “kentte yaşayan ustaların ileri düzeyde mimarlık ve mühendislik bilgisine sahip olduğunu” ortaya koyduğu açıklandı.
İlk yerleşimin MÖ 3000 yıllarında gerçekleştiği tahmin edilen bölgede bulunan yeni yapının MS 400-500 yıllarına ait olduğu düşünülüyor.
Metropolis Balneumu’nun (Roma döneminde küçük boyutlu hamam), küçük mekânları ve ancak bir aileye hizmet verebilecek kapasitesi ile varlıklı bir Metropolisli’nin ya da Metropolis’te yaşayan bir yöneticinin mülkü olduğu tahmin ediliyor.
Balneum’un mermer avlusunun bir yanında en çok 3-4 kişinin kullanabileceği bir havuz bulunuyor. Bu havuzdan, tamamı renkli mermerlerle kaplanmış havuzlu ön odaya geçiliyor. Bu oda dar bir kapı ile girilen ılık odaya geçişi sağlıyor. Buradan da Balneum’un merkezi yıkanma kısmı olan ve içinde küvet şeklinde 2 ya da 3 yıkanma bölmesi bulunan en sıcak odasına geçiliyor.
Bu odanın yanında yine ısıtılan, ancak hiçbir su bağlantısı olmaması sebebiyle ıslak mekân olarak değerlendirilmeyen bir başka oda bulunuyor. Bu odanın günümüzdeki saunalar ile karşılaştırılabilecek bir terleme odası olduğu düşünülüyor. Kazı ekibi, sıcak oda ile birlikte, günümüzden yaklaşık 1500 yıl önce mekânın yerden ve duvardan ısıtıldığını gösteren, eşine az rastlanır mühendislik harikası sistemi de sağlam olarak tespit etti.
Antik kentteki kazı çalışmaları, Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülüyor.
Keşfedilen yeni yapı, eskiçağ mimarlığı ve mühendisliği ile ilgili önemli bilgilere ulaşılmasını sağladı. Yaklaşık 400 metrekarelik alana inşa edilen bina, Roma İmparatorluğu’nun son yıllarında ‘Ana Tanrıça Kenti’ Metropolis’te ihtişamlı bir yaşamın izlerini taşıyor. Çok iyi korunmuş durumda bulunan bina, kentte yaşayan ustaların ileri düzeyde mimarlık ve mühendislik bilgisine sahip olduğunu da gözler önüne seriyor. Yapıya girişin sağlandığı geniş avlunun mermer döşemelerinin altında ortaya çıkarılan geometrik bezemeli mozaikler, binanın yıkıcı bir depremle zarar gören başka bir yapının üzerine inşa edildiğini ortaya koyuyor.
Aybek “Balneum’da keşfettiğimiz gelişmiş ısıtma sistemi, kentin ve kent halkının o dönem yaşamına dair önemli ipuçlarını ortaya koyuyor. Kentin ileri gelenlerinden birine ait olduğunu düşündüğümüz özel hamam yapısı, bugün dahi çok gelişmiş kabul edebileceğimiz bir ısıtma sistemine sahip olduklarını, temiz ve kirli suyun birbirine temas etmeden geçmesini sağlayan bir mühendislik çalışması yapıldığını gösteriyor.” diyor.
https://arkeofili.com/izmirde-1-500-yillik-gelismis-muhendislige-sahip-yapi-bulundu/